BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 

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1.Imagem marcado/desmarcadoTONIETTO, J. O conceito de denominacao de origem: uma opcao para o desenvolvimento do setor vitivinicola brasileiro. Bento Goncalves: EMBRAPA-CNPUV, 1993. 20p. (EMBRAPA-CNPUV. Documentos, 8).
Biblioteca(s): Epagri-Videira.
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2.Imagem marcado/desmarcadoTONIETTO, J. Diagnostico nutricional das videiras Isabel e concord atraves da analise foliar. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v.16, n.1, p.185-194, 1994.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFALCADE, I.; TONIETTO, J. A viticultura para vinhos finos e espumantes na regiao da Serra Gaucha, Brasil: toponimos e distribuicao geografica. Bento Goncalves: EMBRAPA-CNPUV, 1995. 28p. (EMBRAPA-CNPUV. Documentos, 13).
Biblioteca(s): Epagri-Videira.
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4.Imagem marcado/desmarcadoKLAMT, E.; SCHNEIDER, P.; TONIETTO, J. Distribuicao, classificacao, caracteristicas e limitacoes de solos de vinhedos experimentais de Bento Goncalves, Pinheiro Machado e Sant'Ana do Livramento, RS, Brasil. Bento Goncalves: EMBRAPA-CNPUV, 1995. 55p. (EMBRAPA-CNPUV. Boletim de Pesquisa, 6).
Biblioteca(s): Epagri-Videira.
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5.Imagem marcado/desmarcadoTONIETTO, J.; MIELE, A.; SILVEIRA JUNIOR, P. O Acido giberelico no desenvolvimento de bagas sem sementes da uva "Isabel" Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.18, n.4, p.381-386, abr. 1983.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCONCEICAO, M. A. F.; TONIETTO, J. Climatic potential for wine grape production in the tropical north region of Minas Gerais State, Brazil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, SP, v. 27, n. 3, p. 404-407, dez. 2005.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMANDELLI, F.; BERLATO, M.A.; TONIETTO, J.; BERGAMASCHI, H. Influencia do fenomeno El Nino / La Nina no rendimento e na qualidade da uva da "Serra Gaucha". Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v.11, n.1, p.85-90, jan./jun. 2003.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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8.Imagem marcado/desmarcadoMANDELLI, F.; BERLATO, M. A.; TONIETTO, J.; BERGAMASCHI, H. Fenologia da videira na serra gaucha. Pesquisa Agropecuaria Gaucha, Porto Alegre, v. 9, n. 1-2, p. 129-144, 2003.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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9.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, M.F.; TONIETTO, J.; MANDELLI, F.; CAMARGO, U.A. Comportamento de nove cultivares de videira destinadas a elaboracao de vinho branco, em diferentes locais da microrregiao homogenea 311. Bento Goncalves: EMBRAPA/CNPUV, 1986. 4p. (EMBRAPA/CNPUV. Pesquisa em Andamento, 15).
Biblioteca(s): Epagri-Videira.
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10.Imagem marcado/desmarcadoRICCE, W. S.; ROBERTO, S. R.; TONIETTO, J.; CARAMORI, P. H. Agroclimatic zoning for winemaking grape production in the State of Paraná. Agronomy Science and Biotechnology, Londrina-PR, v. 4, n. 1, p. 14-21, 2018.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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11.Imagem marcado/desmarcadoMONTEIRO, J. E. B. de A.; TONIETTO, J.; SANTOS, H. P. dos; MANDELLI, F. Condições meteorológicas e sua influência na vindima de 2011 no Rio Grande do Sul. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2011. 8p. (Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 108).
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12.Imagem marcado/desmarcadoGUERRA, C. C.; MANDELLI, F.; TONIETTO, J.; ZANUS, M. C.; CAMARGO, U. A. Conhecendo o essencial sobre uvas e vinhos. Bento Goncalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. 70p. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 48)
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13.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A.; TONIETTO, J.; PENZ JUNIOR, A. M. Teores de arginina e de nitrogenio aminico nas uvas Isabel e concord. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v.20, n.3, p. 403-406, 1998.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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14.Imagem marcado/desmarcadoTONIETTO, J.; GUERRA, C. C.; MANDELLI, F.; SILVA, G. A. da.; MELLO, L. M. R. de.; ZANUS, M. C.; HOFF, R. Monte Belo: caracteristicas da identidade regional para uma indicacao geografica de vinhos. Bento Goncalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. 16p. (Embrapa Uva e Vinho. Circular tecnica, 76)
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15.Imagem marcado/desmarcadoMARIN, F. R.; ASSAD, M. L. L.; PACHECO, L. R. F.; PILAU, F. G.; PINTO, H. S.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; TONIETTO, J.; MANDELLI, F. Potencial de clima e solo para a viticultura, no estado de São Paulo. Revista Brasileira de Agrometeorologia, v. 16, n. 2, p. 141-152, ago. 2008.
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Registro Completo
Biblioteca(s):  Epagri-Sede.
Data corrente:  21/06/2018
Data da última atualização:  21/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  RICCE, W. S.; ROBERTO, S. R.; TONIETTO, J.; CARAMORI, P. H.
Título:  Agroclimatic zoning for winemaking grape production in the State of Paraná.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Agronomy Science and Biotechnology, Londrina-PR, v. 4, n. 1, p. 14-21, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Paraná is the fourth largest grape producing state in Brazil and the cultivation of Vitis vinifera L. cultivars for winemaking is expanding is several regions of the state. The objective of this work was to characterize the potential of wine grape production based on the Géoviticulture Multicriteria Climatic Classification System for Paraná. A 30-year database constituted of 21 IAPAR (Agronomic Institute of Paraná) meteorological stations and 455 rainfall stations from Instituto das Águas do Paraná (Paraná State Water Institute) generated the following climatic indexes: dryness index (DI), heliothermal index (HI) and cool night index (CI) for the periods of October to March and April to September. According to the results, the viticultural climate of some regions in the state of Paraná belongs to the climatic groups where are found several traditional wine-producing regions in the world, showing potential for the expansion of winemaking in the state. Viticultural climate, associated with latitude in Paraná and with thermal conditions for vine growing cycle all over the year, make production displacement possible in the West, North and Northeastern regions and the production of the best quality grapes for winemaking in the fall and winter period, due to the most favorable cold night index and the lowest rainfall volume. In the coldest regions of the state (Center, South and East), it is only possible to have one production cycle, since the risk of frosts prevents the expl... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Climatic zoning; fine wine; Géoviticulture MCC system; quality; Vitis vinifera L.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Epagri-Sede (Epagri-Sede)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
Epagri-Sede102348 - 1UPCAP - DD
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