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1.Imagem marcado/desmarcadoMUNIZ, J. N.; SIMON, S.; BRIGHENTI, A. F.; MALINOVSKI, L. I.; PANCERI, C. P.; VANDERLINDE, G.; WELTER, J.; ZOTTO, D. D.; SILVA, A. L. Viticultural Performance of Merlot and Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) Cultivated in High Altitude Regions of Southern Brazil. Journal of Life Sciences, Estados Unidos, v. 9, p. 399-410, 2015.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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Registro Completo
Biblioteca(s):  Epagri-Sede.
Data corrente:  11/03/2016
Data da última atualização:  11/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - C
Autoria:  MUNIZ, J. N.; SIMON, S.; BRIGHENTI, A. F.; MALINOVSKI, L. I.; PANCERI, C. P.; VANDERLINDE, G.; WELTER, J.; ZOTTO, D. D.; SILVA, A. L.
Título:  Viticultural Performance of Merlot and Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) Cultivated in High Altitude Regions of Southern Brazil.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Life Sciences, Estados Unidos, v. 9, p. 399-410, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Different studies show that the altitude regions of the State of Santa Catarina have great potential for the production of grapevine varieties. The aim of this study was to characterize the phenological development, determine the thermal requirements in degree-days (DD), the index heliothermic (IH) and climatic variables during the vegetative and productive development of varieties Merlot and Cabernet Sauvignon grown in Campo Belo do Sul (27°40′04″ S, 50°44′48″ W, altitude 950 m a.s.l.) and São Joaquim (28°15′13″ S, 49°57′02″ W, altitude 1,400 m a.s.l.) during 2012/2013 cycle. Phenological stages evaluated were bud break, full bloom, veraison and maturity. Higher temperatures, global radiation, PAR and lower volumes of rainfall were the main climatic parameters that differentiated Campo Belo do Sul from São Joaquim. Due to occurrence of higher temperatures, Campo Belo do Sul presented thermal summation around 40% higher than São Joaquim. The low temperatures of São Joaquim extended the period of grape ripening and were responsible for the highest levels of titratable acidity and the higher concentrations of anthocyanins and total polyphenols in both varieties. The results show that in the altitude ranges studied (900 and 1400 m), climatic behavior and viticultural performance of Cabernet Sauvignon and Merlot were suitable for producing quality wines.
Palavras-Chave:  Climate; phenology; technological maturation; total polyphenols.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Epagri-Sede (Epagri-Sede)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
Epagri-Sede99981 - 1UPCAP - DD
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