BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 

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1.Imagem marcado/desmarcadoSARTOR, S.; CALIARI, V.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. POLIFENÓIS E CAPACIDADE ANTIOXIDANTE DE VINHOS TINTOS ELABORADOS COM VARIEDADES AUTÓCTONES ITALIANAS (Vitis vinifera L.) CULTIVADAS EM REGIÃO DE CLIMA TEMPERADO. In: SEMINÁRIO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 13., 2018, São Joaquim, SC. Resumos... Florianópolis: Epagri, 2018. p. 224 2
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2.Imagem marcado/desmarcadoGAUCHE, C.; TOMAZI, T.; BORDIGNON-LUIZ, M.T. Polimerização das proteínas do leite por transglutaminase: modificação das propriedades funcionais e aplicação em produtos lácteos. Boletim do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 26, n. 1, p. 111-122, jan./jun. 2008.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; ROSIER, J. P.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Aromatic profile antioxidant activity and concentration of totral polyphenols in sparkling wines produced with non classical varieties. In: WORD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , 16., 2012, Foz do Iguaçu, Paraná. Addressing global food security and wellness through food science and technology: anais... Foz do iguaçu, PR: Faculdade de Engenharia de Alimentos, 2012.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSARTOR, S.; CALIARI, V.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. NON-TRADITIONAL GRAPE VARIETY FOR ELABORATION OF SPARKLING WINES: PHENOLIC EVOLUTION DURING AGING ON LEES. In: GIESCO INTERNATIONAL MEETING, 20., 2017, Mendoza, Argentina. Annals. França: GIESCO, 2017.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; ROSIER, J. P.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. VINHOS ESPUMANTES: MÉTODOS DE ELABORAÇÃO. Evidência, Joaçaba, v. 13, n. 1, p. 65-77, 2013.
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6.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA-LIMA, N. E.; BURIN, V. M.; CALIARI, V.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Polyphenols profile and antioxidant activity of Brazilian Chardonnay (V. vinifera) wines elaborated with musts submitted to different pressing conditions. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: Embrapa, 2015. p. 481
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7.Imagem marcado/desmarcadoFALCÃO, L. D.; REVEL, G.; ROSIER, J. P.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Aroma Impact components of Brazilian Cabernet Sauvignon wines using detection frequency analysis ( CG-olfactometry). Food Chemistry, USA, v. 107, p. 497-505, 2007. ISSN, 10.1016
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8.Imagem marcado/desmarcadoBURIN, V. M.; COSTA, L. L. F.; ROSIER, J. P.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Cabernet Sauvignon wines from two different clones, characterization and evolution during bottle ageing. Food Science and Technology, Inglaterra, v. 44, p. 1931-1938, 2011.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSARTOR, S.; CALIARI, V.; MALINOVSKI, L. I.; TOALDO, I. M.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Bioactive profiling of polyphenolics and oenological properties of red wines from Italian grapes (Vitis vinifera L.) cultivated in a selected subtropical region. International Journal of Food Properties, Londres, p. 1-25, 2017.
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10.Imagem marcado/desmarcadoPRUDENCIO, E. S.; MAGENIS, R. B.; FALCAO, L. D.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Comportamento do leite de bufala (Bubalus bubalis) desnatado e pasteurizado durante o processo de ultrafiltracao. Boletim do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 24, n. 1, p. 99-114, jan./jun. 2006.
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11.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, T. M.; RHAINE, N. M.; CALIARI, V.; TOALDO, I.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. COMPOSIÇÃO FÍSICO-QUÍMICA DE UVAS Vitis vinifera E Vitis labrusca AVALIADAS EMPREGANDO A ANÁLISE COMPONENTES PRINCIPAIS. In: SEMINÁRIO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 13., 2018, São Joaquim. Resumos... Florianópolis: Epagri, 2018. p. 223
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12.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; SARTOR, S.; BURIN, V. M.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. EFEITO DO TEMPO DE ENVELHECIMENTO BIOLÓGICO NA COMPOSIÇÃO NITROGENADA DE VINHO ESPUMANTE BRASILEIRO. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro. Anais... Campos dos Goytacazes, RJ: SBF, 2019.
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13.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; PANCERI, C. P.; ARCARI, S. G.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Influência do tempo de envelhecimento sobre borras (sur lie) nas características de espumantes elaborados pelo método tradicional. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: Embrapa, 2015. p. 529
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14.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, T. M.; PANCERI, C.; MACHADO, B.; BRIGHENTI, A. F.; ESPOSITO, L.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Evaluation of the influence of natural fertilizers in phenolic composition during the maturation of the grape. In: GIESCO INTERNATIONAL MEETING, 20., 2017, Mendoza, Argentina. Annals... Mendoza, Argentina: Giesco, 2017. p. 936-942.
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15.Imagem marcado/desmarcadoSARTOR, S.; BURIN, V. M.; CALIARI, V.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. EVOLUÇÃO DA COMPOSIÇÃO FENÓLICA E ESCURECIMENTO DE VINHOS ESPUMANTES ELABORADOS COM VARIEDADES NÃO-TRADICIONAIS DURANTE O ENVELHECIMENTO BIOLÓGICO. In: ENCONTRO NACIONAL, 21., E CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 7., 2019, Florianópolis. Anais... Florianópolis: UFSC, 2019. p. 1-7.
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16.Imagem marcado/desmarcadoFALCÃO, L. D.; REVEL, G.; ROSIER, J. P.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. CG-olfatometria: percepción de aromas de impacto en dos vinos cabernet sauvignon sensorialmente diferentes. Revista Enologia, Argentina, v. 5, n. 4, p. 1-8, 2008.
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17.Imagem marcado/desmarcadoFALCÃO, L. D.; BRIGHENTI, E.; ROSIER, J. P.; UBERTI, A.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Phenology and maturation of cabernet sauvignon grapes from young vineyards at santa catarina state, brazil : a survey of vineyard altitude and mesoclimat influences. In: INTERNATIONAL TERROIR CONGRESS, 7., 2008, Suiça. Proccedings... Suiça: Changins Wadenswill, 2008. p. 4-10.
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18.Imagem marcado/desmarcadoGRIS, E. F.; BURIN, V. M.; BRIGHENTI, E.; VIEIRA, H. J.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Phenology and ripening of Vitis vinifera L. grape varieties in São Joaquim, southern Brazil: a new South American wine growing region. Ciencia e investigación agraria, Santiago - Chile, v. 37, n. 2, p. 61-75, 2010.
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19.Imagem marcado/desmarcadoGRIS, E. F.; BURIN, V. M.; FALCÃO, L. D.; BRIGHENTI, E.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. MONITORAMENTO DA MATURAÇÃO FENÓLICA DE NOVAS CULTIVARES VINÍFERAS EM SÃO JOAQUIM- SC - BRASIL. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 11., 2007, Mendoza, Argentina. Anais... Mendoza: INTA, 2007.
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20.Imagem marcado/desmarcadoBURIN, V. M.; GOMES, T. M.; CALIARI, V.; ROSIER, J. P.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Nitrogen composition of white grape must : evaluation during alcoholic fermentation. In: WORD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , 16., 2012, Foz do iguaçu, PR. Adressing global food security and wellness through food science and technology: anais... Foz do iguaçu, PR: Faculdade de Engenharia de Alimentos, 2012.
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Registro Completo
Biblioteca(s):  Epagri-Sede.
Data corrente:  11/12/2015
Data da última atualização:  11/12/2015
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FERREIRA-LIMA, N. E.; BURIN, V. M.; CALIARI, V.; BORDIGNON-LUIZ, M. T.
Título:  Polyphenols profile and antioxidant activity of Brazilian Chardonnay (V. vinifera) wines elaborated with musts submitted to different pressing conditions.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: Embrapa, 2015. p. 481
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Especially in white wines, pre-fermentative techniques applied during winemaking, such as skin maceration or different pressing conditions are very important to the quality of the final product. During this process, oxidation reactions take place and lead to the formation of polymerized compounds with brown color affecting the wine quality. This work aimed to evaluate the effect of different pressing conditions of musts on the main characteristics of white wines produced with Chardonnay variety (V. vinifera) cultivated in Santa Catarina State, South Brazil. The grapes were destemmed and transferred to a pneumatic press yielding three fractions of musts: free run juice; light pressing (0.5?1.0 bar) and heavy pressing (1.0?2.0 bar), each fraction was vinificated under experimental conditions. Musts and wines were analyzed regarding the oenological parameters, polyphenols profile by spectrophotometry and HPLC-DAD and antioxidant activity (ABTS method). As expected, the pressed fractions of musts and the correspondent wines presented lower values for total acidity and soluble solids. The pressure applied during the winemaking clearly affected the polyphenols content, shown by higher values of total and individuals phenolics in the pressed musts and wines. As a result, the pressed musts and their correspondent wines presented higher amounts of flavanols, hydroxybenzoics and hydroxycinnamic acids. Regarding the individual phenolics, caftaric acid, the major polyphenol quantified, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  glutathion; pressing; Wines.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Epagri-Sede (Epagri-Sede)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
Epagri-Sede99714 - 1UPCPL - DD
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