BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 

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Registro Completo
Biblioteca(s):  Epagri-Sede.
Data corrente:  10/09/2012
Data da última atualização:  10/09/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PEREIRA, A.; SONEGO, M.; PERUCH, L. A. M.; MARASCHIN, M.
Afiliação:  Epagri
Título:  Qualitative and quantitative analysis of banana peel's secondary metabolites by spectrophometric and chromatographic techniques.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS OF FOOD AND SECURITY, 16., 2012, Foz do Iguaçú, PR. Proceedings... Foz do Iguaçú, PR: IUFoST, 2012.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Bananas are one of the most popular fruits worldwide. Musa spp. peel is rich in phytochemicals such as carotenoids and phenolic compounds, which might be related to its antioxidant potential. Chemical analysis is an interesting add-value approach to that residual biomass. High performance liquid chromatography (HPLC) and UV-visible spectrophotometry techniques have been used to analyze the chemical composition of complex matrices such crude extracts of plant materials, i.e., banana peel. Thus, this study aimed to identify and quantify carotenoids and phenolic compounds extracted from organic banana peel (Musa spp. cv. Prata Anã) samples over the harvest times July/2010 to December/2011 by UV-Vis spectrophotometry and RP-HPLC_UV-vis. ectrophotometric analyses showed an average content of 1.45 ± 0.42μg.g- 1 for total carotenoids with a major value of 2.35 ± 0.06μg.g-1 (September/2010) and a lower one of 0.96 ± 0.01μg.g-1 - December/2011). In its turn, a quite higher amount of total phenolic compounds was detected, i.e., average = 36.12 ± 7.54 mg.g-1 The chromatographic profiles of the samples revealed the presence of lutein, zeaxanthin, ß-cryptoxanthin, ß- and a-carotene in decreasing amounts, as well as cathechins. UV-VIS spectrophotometry and HPLC can be considered important techniques to identify and quantify carotenoids and phenolic compounds extracted from banana peel.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Epagri-Sede (Epagri-Sede)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
Epagri-Sede90255 - 1UPCPL - --

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Registros recuperados : 26
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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, A.; SONEGO, M.; PERUCH, L. A. M.; MARASCHIN, M. Qualitative and quantitative analysis of banana peel's secondary metabolites by spectrophometric and chromatographic techniques. In: WORLD CONGRESS OF FOOD AND SECURITY, 16., 2012, Foz do Iguaçú, PR. Proceedings... Foz do Iguaçú, PR: IUFoST, 2012.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, E. C.; PERUCH, L. A. M.; MARASCHIN, M.; VIANA, A. M. OTIMIZAÇÃO DE PROTOCOLOS PARA INDUÇÃO DE BROTAÇÕES EM MANIVAS SOB CONDIÇÕES SEMI-ASSÉPTICAS E OBTENÇÃO DE PLÂNTULAS AXÊNICAS DE MANDIOCA DE MESA (Manihot esculenta CRANTZ). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 16., CONGRESSO LATINO-AMERICANO E CARIBENHO DE MANDIOCA, 1., 2015, Foz do Iguaçú, PR. Anais... Foz do Iguaçú, PR: SBM, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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3.Imagem marcado/desmarcadoALVES, A. C.; VOGT, G. A.; FANTINI, A. C.; OGLIARI, J. B.; MARASCHIN, M. Variedades locais de milho e a agricultura familiar do extremo oeste catarinense In: CANCI, A.; VOGT; G. A.; CANCI, I. J. A diversidade das espécies crioulas em Anchieta - SC: diagnóstico, resultados de pesquisa e outros apontamentos para a conservação da agrobiodiversidade. São Miguel do Oeste: Mclee, 2004. p. 67-85.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-CientíficoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBALBINOT JUNIOR, A. A.; FONSECA, J. A. da; ALVES, A. C.; OGLIARI, J. B.; FANTINI, A. C.; MARASCHIN, M. Caracteristicas de plantas, acamamento e quebra do colmo em variedades de polinizacao aberta de milho. In:REUNIAO TECNICA CATARINENSE DE MILHO E FEIJAO, 4.e REUNIÃO SULBRASILEIRA DE FEIJÃO, 6., 2003, Lages, SC. Resumos expandidos... Lages: Cav / Udesc, 2003. p. 160-164.
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, M. R. R.; VELEIRINHO, M. B. R.; MARASCHIN, M.; DALLMANN, P. R.; SATTLER, A.; LEITE, F. P. L. Avaliação de dietas para Apis mellifera africanizada. In: FÓRUM DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM VETERINÁRIA, 1., 2009, Pelotas, RS. Anais... Pelotas, RS: UFPel, 2009.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMORESCO, R.; AFONSO, T.; UARROTA, V. G.; NAVARRO, B. B.; NUNES, E. C.; ROCHA, M.; MARASCHIN, M. Classification tools for carotenoid content estimation in Manihot esculenta via metabolomics and machine learning. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PRATICAL APPLICATIONS OF COMPUTATIONAL BIOLOGY & BIOINFORMATICS, 11., 2017, Espanha. Proceedings... Espanha: Springer, 2017. p. 280-288.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
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7.Imagem marcado/desmarcadoMARASCHIN, M.; DIAS, P.; VIEIRA, A. R.; BALBINOT JÚNIOR, A. A.; GALLOTTI, G. J. M.; BAVARESCO, A.; VIEIRA, H. J.; SILVA, L. L. Análise química e atividade vasculogênica de extratos aquosos de erva-mate (Ilex paraguariensis) em diferentes sistemas de cultivo. In: REUNIÃO ANUAL DA FESBE, 20., 2005, Aguas de Lindoia. [Anais...]. Aguas de Lindoia: FeSBE, 2005. p. 53-54.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSÜHNEL, S.; LAGREZE, F.; PEREIRA, A.; SILVA, F. C.; SMITH, H. G.; BERCHT, M.; MARASCHIN, M.; MAGALHÃES, A. R. M.; FERREIRA, J. F. Effects of Astaxanthin on Reproductive success in the Tropical Scallop Nodipecten nodosus (Linnaeus, 1758). Journal of Shellfish Research, Washington, v. 33, n. 1, p. 89-98, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
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9.Imagem marcado/desmarcadoMORESCO, R.; UARROTA, V. G.; NUNES, E. C.; COELHO, B.; AMANTE, E. R.; GERVIN, V. M.; CAMPOS, C. E. M.; ROCHA, M.; MARASCHIN, M. Discrimination of Brazilian Cassava Genotypes (Manihot esculenta Crantz) According to Their Physicochemical Traits and Functional Properties through Bioinformatics Tools. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PRACTICAL APPLICATIONS OF COMPUTATIONAL BIOLOGY BIOINFORMATICS - PACBB, 8., 2014, Switzerland. [Proceedings]... Switzerland: Springer International Publishing, 2014. p. 57-63.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
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10.Imagem marcado/desmarcadoUARROTA, V. G.; MORESCO, R.; SCHMIDT, E. C.; BOUZON, Z. L.; NUNES, E. C.; NEUBERT, E. O.; PERUCH, L. A. M.; ROCHA, M.; MARASCHIN, M. Data supporting the role of enzymes and polysaccharides during cassava postharvest physiological deterioration. Data in Brief, London,UK, v. 6, p. 503-506, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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11.Imagem marcado/desmarcadoMORESCO, R.; UARROTA, V. G.; PEREIRA, A.; TOMAZZOLI, M.; NUNES, E. C.; PERUCH, L. A. M.; COSTA, C.; ROCHA, M.; MARASCHIN, M. Carotenoid Analysis of Cassava Genotypes Roots (Manihot Esculenta Crantz) Cultivated in Southern Brazil Using Chemometric Tools. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PRACTICAL APPLICATIONS OF COMPUTATIONAL BIOLOGY AND BIOINFORMATICS, 9., 2015, Switzerland. Proceedings... Switzerland: Springer, 2015. p. 11-18.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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12.Imagem marcado/desmarcadoUARROTA, V. G.; MORESCO, R.; COELHO, B.; NUNES, E. C.; PERUCH, L. A. M.; NEUBERT, E. O.; ROCHA, M.; MARASCHIN, M. Metabolomics combined with chemometric tools (PCA, HCA, PLS-DA and SVM) for screening cassava (Manihot esculenta Crantz) roots during postharvest physiological deterioration. Food Chemistry, Londres, v. 161, p. 67-78, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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13.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, B.; MORESCO, R.; NUNES, E. C.; UARROTA, V. G.; MARASCHIN, M.; NEUBERT, E. O.; PERUCH, L. A. M.; GÓMEZ, C. U. Quantification of flavonoids and carotenoids in cassava flours (Manihot esculenta Crantz) cultivated by family farmers in Santa Catarina, Brazil. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY: "ADDRESSING GLOBAL FOOD SECURITY AND WELLNESS THROUGH FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY", 16., 2012, Foz do Iguaçú, PR. Anais... Foz do Iguaçu: UFoST, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digital
14.Imagem marcado/desmarcadoUARROTA, V. G.; MORESCO, R.; SCHMIDT, E. C.; BOUZON, Z. L.; NUNES, E. C.; NEUBERT, E. O.; PERUCH, L. A. M.; ROCHA, M.; MARASCHIN, M. The role of ascorbate peroxidase, guaiacol peroxidase, and polysaccharides in cassava (Manihot esculenta Crantz) roots under postharvest physiological deterioration. Food Chemistry, Londres, v. 197, n. , p. 737-746, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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15.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, B.; MORESCO, R.; NUNES, E. C.; UARROTA, V. G.; MARASCHIN, M.; NEUBERT, E. O.; PERUCH, L. A. M.; GÓMEZ, C. U. Starch analysis of cassava roots (Manihot esculenta Crantz) cultivated by family farmers of Santa Catarina, Brazil. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY: "ADDRESSING GLOBAL FOOD SECURITY AND WELLNESS THROUGH FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY", 16., 2012, Foz do Iguaçu, PR. Anais... Foz do Iguaçu: IUFoST, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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16.Imagem marcado/desmarcadoMORESCO, R.; UARROTA, V. G.; PEREIRA, A.; TOMAZZOLI, M.; NUNES, E. C.; PERUCH, L. A. M.; GAZZOLA, J.; COSTA, C.; ROCHA, M.; MARASCHIN, M. UV-visible scanning spectrophotometry and chemometric analysis as tools for carotenoids analysis in cassava genotypes (Manihot esculenta Crantz). Journal of Integrative Bioinformatics, Bielefeld University, Germany, v. 12, n. 4, p. 1-12, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
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17.Imagem marcado/desmarcadoUARROTA, V. G.; STEFEN, D. L. V.; SOUZA, C. A.; COELHO, C. M. M.; MORESCO, R.; MARASCHIN, M.; SÁNCHEZ-MORA, F. D.; NUNES, E. C.; NEUBERT, E. O.; PERUCH, L. A. M. Advances in understanding cassava growth and development. In: Hershey, C. Achieving sustainable cultivation of cassava. Volume 2: Genetics, breeding, pests and diseases. 1. ed. Cambridge, UK: Burleigh Dodds Science Publishing, 2017. p. 1-34.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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18.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, S. K.; SILVA, D. A.; TOMAZZOLI, M. M.; SOUZA, A. C. V.; SEVERINO, R. B.; PINTO, M. R. R.; CELLA, I.; VELEIRINHO, M. B.; SFORÇA, M. L.; ZERI, A. C. M.; MARASCHIN, M. Análise Qualitativa da Própolis Catarinense por 1D- e 2D-RMN. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 34., 2011, Florianópolis, SC. Anais... São Paulo: Adalthec, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
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19.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, B.; NAVARRO, M.; NAVARRO, B.; ROCHA, L. F. K.; OLIVEIRA, P. R.; COELHO, D. S.; MORESCO, R.; MARASCHIN, M.; FACCIN, G. L.; TRAMONTE, V. L. C. G.; SILVA, E. L.; NEUBERT, E. O.; PERUCH, L. A. M. Efeito da farinha de mandioca (MANIHOT ESCULENTA CRANTZ) sobre o perfil lipídico e glicêmico em ratos. In: JORNADAS DE JÓVENES INVESTIGADORES DE AUGM, 21., 2013, Corrientes, AR. Anais... Buenos Aires: AUGM, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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20.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, M. R. R.; SOUZA, A. C. V.; SILVA, D. A.; TOMAZZOLLI, M. M.; SEVERINO, R. B.; VELEIRINHO, B. R.; DIAS, P. F.; RIBEIRO-DO-VALLE, R. M.; YUNES, R. A.; OLIVEIRA, S. K.; MARASCHIN, M. Caracterização química qualitativa de amostras de própolis catarinense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 38., 2011, Florianópolis, SC. Anais... Lages, SC: Udesc, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
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