BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 

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Registro Completo
Biblioteca(s):  Epagri-Sede.
Data corrente:  20/10/2011
Data da última atualização:  20/10/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FALCÃO, L. D.; CHAVES, E. S.; BURIN, V. M.; FALCÃO, A. P.; GRIS, E. F.; BONIN, V.; BORDIGNON-LUIZ, M. T.
Afiliação:  Epagri
Título:  Maturity of Cabernet Sauvignon berries from grapevines grown with two different training systems in a new grape growing region in Brazil.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Ciencia e Investigación Agraria, Santiago, Chile, v. 35 , n. 3 , p. 321-332, 2008.
Idioma:  Inglês
Notas:  ISSN, 0718-1620
Conteúdo:  The wine grape (Vitis vinifera) cv. Cabernet Sauvignon has recently been introduced at a 1160 m altitude in the São Joaquim área (Santa Catarina State, Southern Brazil). The aim of this work was to evalúate the maturation of Cabernet Sauvignon grapes subjected to a Y training system or a vertical shoot positioning trellis (VSP). Grapes were sampled at 10-day intervals throughout their maturation during two consecutive vintage years (2004-2005 and 2005-2006). Climate data were assessed. Based on the results obtained in both vintage years at maturity, titratable acidities (TA) ranged from 0.67 to 0.85 g-100 mL-1 of tartaric with the pH fluctuating between 3.49 and 3.77. The maturation Índex (total soluble solids/TA) at maturity ranged from 26 to 35, and was always higher for berries from the VSP system. Significant differences were observed for the anthocyanin content (TMA) and total polyphenol Índex (TPI) valúes that may be attributed to differences in vintage year and climate conditions. Climatic conditions strongly influenced the grape quality, and it is important to note that São Joaquim is a warm región according to the Winkler scale, with 1668-1944 GDD °C. Under these environmental conditions, the VSP system provided better results for TSS, berry weight and acidity than the Y system, which could be seen more clearly in 2005-2006 due to lower rainfall.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Epagri-Sede (Epagri-Sede)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
Epagri-Sede84553 - 1UPCAP - --

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Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAno
Registros recuperados : 3
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1.Imagem marcado/desmarcadoFALCAO, A. P.; FALCAO, L. D.; CHAVES, E. S.; ROSIER, J. P.; BORDIGNAN-LUIZ, M. Influencia de diferentes tempos de extracao sobre a estabilidade de antocianinas de uva reforsco (Vitis vinifera L.) em sistema modelo de geleia. In.: ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 9., 2006, Fraiburgo, SC. Anais: resumos...Cacador, SC: Epagri, 2006. p. 75.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFALCAO, L. D.; GRIS, E. F.; FALCAO, A. P.; BRIGHENTI, E.; BONIN, V.; ROSIER, J. P.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Maturacao da uva carbenet sauvignon (Vitis vinifera L.) cultivada em Videira (SC), safra 2005. In.: ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 9., 2006, Fraiburgo, SC. Anais: resumos...Cacador, SC: Epagri, 2006. p.17
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFALCÃO, L. D.; CHAVES, E. S.; BURIN, V. M.; FALCÃO, A. P.; GRIS, E. F.; BONIN, V.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Maturity of Cabernet Sauvignon berries from grapevines grown with two different training systems in a new grape growing region in Brazil. Ciencia e Investigación Agraria, Santiago, Chile, v. 35 , n. 3 , p. 321-332, 2008. ISSN, 0718-1620
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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