BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 

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Registro Completo
Biblioteca(s):  Epagri-Sede.
Data corrente:  26/04/2017
Data da última atualização:  26/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  SOUZA, A. L. K.; SOUZA, E. L.; ARCARI, S. G.; BRIGHENTI, A. F.; CALIARI, V.; PORRO, D.; STEFANINI, M.
Título:  Grapes productive characterization and wines aromatic profile from Canaiolo Nero in highlands of Southern Brazil.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONGRESS ON MOUNTAIN AND STEEP SLOPE VITICULTURE, 5., 2017, Treviso, Itália. PROCEEDINGS... Itália: CERVIM, 2017. p. 48-55.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The highlands are a new frontier for the production of fine wines in South of Brazil (27º12'24 "S, 51º06'96"W, 1211 m altitude) and has presented oenological characteristics differentiated with a good adaptation of some varieties, among them Canaiolo Nero. To characterize the wines of this region during the harvests 2012 and 2014 were determined volatiles through the technique of MHS-SPME-GC-MS. The grapes were harvested and samples analyzed in triplicate, and the positive identification of the volatiles was performed by comparing the mass spectrum and retention index experimentally obtained with the reference spectra and retention indices available in the literature. For quantitative evaluation were used four consecutive extractions, in order to avoid matrix effect and odor activity value was calculated from the perception threshold for each compound evaluated. The average soluble solids were 21,55o Brix and total acid of 81.0 meq L-1; the average weight of the clusters was 176 g and the productivity of 2.2 tons per hectare (espalier - 1.5m x 3.0 m). A total of 31 volatiles were identified and quantified in the analyzed samples. The major components were the alcohol 2-phenylethanol (38,364 μg L-1), diethyl succinate (6.357 μg L-1) and ethyl acetate (2.005 μg L-1) esters; and the compound of class C6, 1-hexanol (3.2 μg L-1). The odor activity values showed the compounds of greatest contribution to the aroma of the wines analyzed, highlighting ethyl isoval... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Chromatograph; odor activity value; threshold; Vitis vinifera; volatile compounds.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Epagri-Sede (Epagri-Sede)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
Epagri-Sede101146 - 1UPCPL - DD

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Registros recuperados : 32
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1.Imagem marcado/desmarcadoDAMAZO, N. A.; SANTI, V.; KOLLING, J.; ROCHA, P.; MENDES, S. D. C.; ARCARI, S. G. Atividade antioxidante do suco de guabiroba em células de Saccharomyces cerevisiae. In: SIMPÓSIO DE FRUTICULTURA DA REGIÃO SUL, 2., 2019, Chapeco. Resumos... Chapecó: UFFS, 2019.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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2.Imagem marcado/desmarcadoARCARI, S. G. Análise da evolução do preço do vinho da "Indicação de Procedência Vales da Uva Goethe". In: SIMPÓSIO DE FRUTICULTURA DA REGIÃO SUL, 2., 2019, Chapecó. Resumos... Chapecó: UFFS, 2019.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. L. K.; SOUZA, E. L.; ARCARI, S. G.; BRIGHENTI, A. F.; PORRO, D.; STEFANINI, M.; CALIARI, V. Aromatic profile of Canaiolo nero wines in Santa Catarina highlands, Brazil. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, SC, v. 17, n. 3, p. 344-350, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMENDES, S. D. C.; ARCARI, S. G.; DALLAZEM, S. A atividade biológica de vinhos da variedade Merlot brasileiros em Saccharomyces cerevisiae. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE MICROBIOLOGIA, 24., 2018, Santiago. Resumenes... Santiago: Associação Latino Americana de Microbiologia, 2018. p. 936
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMENDES, S. D. C.; PINTO, F. O.; WESP, C. L.; CALIARI, V.; DALLAZEM, S.; ARCARI, S. G. O efeito de Saccharomyces mikatae (VM26) na composição e aroma do 'Sauvignon Blanc' e extrato de malte. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA APLICADA, 10., ENCONTRO LATINO-AMERICANO DE MICROBIOLOGIA APLICADA, 4., 2017, Porto Alegre. Resumos... Porto Alegre: UFRGS, 2017.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. L. K.; SOUZA, E. L.; ARCARI, S. G.; BRIGHENTI, A. F.; CALIARI, V.; PORRO, D.; STEFANINI, M. Grapes productive characterization and wines aromatic profile from Canaiolo Nero in highlands of Southern Brazil. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON MOUNTAIN AND STEEP SLOPE VITICULTURE, 5., 2017, Treviso, Itália. PROCEEDINGS... Itália: CERVIM, 2017. p. 48-55.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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7.Imagem marcado/desmarcadoODORCZYK, T. V.; WINGERT, M. M.; ROCHA, P.; RODRIGUES, L. V.; CALIARI, V.; ARCARI, S. G. Identificação de compostos voláteis em frutos de guabiroba (Campomanesia xanthocarpa Berg.). In: SIMPÓSIO DE FRUTICULTURA DA REGIÃO SUL, 1., 2017, Chapecó. Resumos... Chapecó: Epagri, 2017.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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8.Imagem marcado/desmarcadoARCARI, S. G.; CALIARI, V.; SGANZERLA, M.; GODOY, H. T. Volatile composition of Merlot red wine and its contribution to the aroma: optimization and validation of analytical method. Talanta, Holanda, n. 174, p. 752-766, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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9.Imagem marcado/desmarcadoRAMÍREZ-CASTRILLÓN, M.; MENDES, S. D. C.; ARCARI, S. G.; VALENTE, P. COMPOSTOS AROMÁTICOS PRODUZIDAS POR LEVEDURAS DO GÊNERO Saccharomyces. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 8., 2016, Florianopolis. Resumos... Florianopolis: Sociedade Brasileira de Micologia, 2016. p. 667
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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10.Imagem marcado/desmarcadoDELLA BRUNA, E.; ARCARI, S. G.; PETRY, H. B. A videira 'Goethe' e seus clones nos Vales da Uva Goethe. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v. 29, n. 2, p. 53-57, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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11.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; ARCARI, S. G.; SOUZA, A. L. K.; SOUZA, E. L.; GODOY, H. T.; STEFANINI, M. Volatile Compounds of Teroldego Red Wines of Santa Catarina, Brazil. In: WORLD CONGRESS OF VINE AND WINE, 39., 2016, Bento Gonçalves. Abstracts... Bento Gonçalves: OIV, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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12.Imagem marcado/desmarcadoARCARI, S. G.; MENDES, S. D. C.; SARIGUEL, S. D.; FURCKEL, S.; GODOY, H. T. Antioxidants Protection of Braszilian Red Wines in Saccharomyces cerevisae. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS, 7., 2015, Praga. Abstracts... Praga: University of Chemistry and Technology, 2015. p. 223
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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13.Imagem marcado/desmarcadoPETRY, H. B.; ARCARI, S. G.; BRUNA, E. D. AVALIAÇÃO DE DIFERENTES SISTEMAS DE CONDUÇÃO PARA A UVA 'GOETHE PRIMO'. In: ENCONTRO NACIONAL DE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 14., 2015, Fraiburgo. Resumos... Caçador: Epagri, 2015. p. 21
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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14.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; ARCARI, S. G.; SOUZA, E. L.; SOUZA, A. L. K.; GODOY, H. T. Avaliação quantitativa de compostos voláteis de vinhos tintos catarinenses da variedade Rebo (Quantitative evaluation of volatile compounds of Santa Catarina red wines of the variety Rebo). In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA., 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: Embrapa, 2015. p. 436
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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15.Imagem marcado/desmarcadoARCARI, S. G.; CALIARI, V.; SOUZA, E. L.; SOUZA, A. L. K.; KUNZLER, E. M.; GODOY, H. T. Compostos fenólicos e fração volátil de vinhos tintos da variedade Primitivo produzidos em Santa Catarina. In: ENCONTRO NACIONAL DA ANALISTAS DE ALIMENTOS, 19., CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 5., 2015, Natal, RN. Anais... Natal, RN: ENAAL, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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16.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; ARCARI, S. G.; SOUZA, E. L.; ROSIER, J. P.; SILVA, A. L.; GODOY, H. T. Compostos voláteis característicos de espumantes Vermentino produzidos em Santa Catarina (Volatile compounds characteristic of Sparkling wine Vermentino produced in Santa Catarina). In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA. , 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: Embrapa, 2015. p. 437
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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17.Imagem marcado/desmarcadoARCARI, S. G.; MENDES, S. D. C.; VALENTE, P.; GODOY, H. T. COMPOSTOS VOLÁTEIS PRODUZIDOS POR LINHAGENS DO GÊNERO SACCHAROMYCES ISOLADAS DE VINHEDOS DE SANTA CATARINA. In: ENCONTRO NACIOANAL DE ANALISTA DE ALIMENTOS, 19., 2015, Natal. Anais... Natal: ENAAL, 2015. p. 1-6.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
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18.Imagem marcado/desmarcadoMENDES, S. D. C.; ARCARI, S. G.; CALIARI, V.; VALENTE, P. Linhagens do gênero Saccharomyces (Saccharomyces sensu stricto) associadas a vinhedos de Santa Catarina, Brasil In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: Embrapa, 2015. p. 393
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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19.Imagem marcado/desmarcadoCALIARI, V.; PANCERI, C. P.; ARCARI, S. G.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. Influência do tempo de envelhecimento sobre borras (sur lie) nas características de espumantes elaborados pelo método tradicional. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: Embrapa, 2015. p. 529
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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20.Imagem marcado/desmarcadoBRUNA, E. D.; ARCARI, S. G. Comportamento de diferentes porta-enxerto para o cultivar de videira Goethe. In: SEMINARIO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 11., 2014, São Joaquim, SC. Anais... Florianópolis, SC: Epagri, 2014. p. 164.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
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