BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 

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Registro Completo
Biblioteca(s):  Epagri-Sede.
Data corrente:  11/03/2016
Data da última atualização:  11/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MUNIZ, J. N.; SIMON, S.; BRIGHENTI, A. F.; MALINOVSKI, L. I.; PANCERI, C. P.; VANDERLINDE, G.; WELTER, J.; ZOTTO, D. D.; SILVA, A. L.
Título:  Viticultural Performance of Merlot and Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) Cultivated in High Altitude Regions of Southern Brazil.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Life Sciences, Estados Unidos, v. 9, p. 399-410, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Different studies show that the altitude regions of the State of Santa Catarina have great potential for the production of grapevine varieties. The aim of this study was to characterize the phenological development, determine the thermal requirements in degree-days (DD), the index heliothermic (IH) and climatic variables during the vegetative and productive development of varieties Merlot and Cabernet Sauvignon grown in Campo Belo do Sul (27°40′04″ S, 50°44′48″ W, altitude 950 m a.s.l.) and São Joaquim (28°15′13″ S, 49°57′02″ W, altitude 1,400 m a.s.l.) during 2012/2013 cycle. Phenological stages evaluated were bud break, full bloom, veraison and maturity. Higher temperatures, global radiation, PAR and lower volumes of rainfall were the main climatic parameters that differentiated Campo Belo do Sul from São Joaquim. Due to occurrence of higher temperatures, Campo Belo do Sul presented thermal summation around 40% higher than São Joaquim. The low temperatures of São Joaquim extended the period of grape ripening and were responsible for the highest levels of titratable acidity and the higher concentrations of anthocyanins and total polyphenols in both varieties. The results show that in the altitude ranges studied (900 and 1400 m), climatic behavior and viticultural performance of Cabernet Sauvignon and Merlot were suitable for producing quality wines.
Palavras-Chave:  Climate; phenology; technological maturation; total polyphenols.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Epagri-Sede (Epagri-Sede)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
Epagri-Sede99981 - 1UPCAP - DD

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Registros recuperados : 39
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21.Imagem marcado/desmarcadoMUNIZ, J. N.; SIMON, S.; BRIGHENTI, A. F.; MALINOVSKI, L. I.; PANCERI, C. P.; VANDERLINDE, G.; SILVA, A. L. Viticultural performance of Merlot and Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) cultivated in high altitude regions of Southern Brazil In: WORLD CONGRESS OF VINE & WINE, 37., 2014, Mendoza, Argentina. Anais... Mendoza, Argentina: OIV, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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22.Imagem marcado/desmarcadoVANDERLINDE, G.; SIMON, S.; MALINOVSKI, L. I.; SPINELLI, F. R.; VANDERLINDE, R.; BRIGHENTI, A. F.; VIEIRA, H. J.; SILVA, A. L. Composição química das uvas Cabernet Sauvignon e Merlot sob cobertura plástica em Santa Catarina. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, Caxias do Sul, n. 8, p. 34-42, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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23.Imagem marcado/desmarcadoBELANI, H. G.; FELDBERG, N. P.; BRIGHENTI, A. F.; CIPRIANI, R.; MALINOVSKI, L. I.; BRIGHENTI, E.; BONIN, V.; MARIO, A. J.; SILVA, A. L. Desempenho agronômico da variedade Prosecco (Vitis vinifera L.) no ciclo 2010/11 em diferentes regiões de altitude do Estado de Santa Catarina, Brasil. In: 13° CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 13., 2011, Santiago. Chile. Anais... Santiago, Chile: Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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24.Imagem marcado/desmarcadoBRIGHENTI, A. F.; CIPRIANI, R.; MALINOVSKI, L. I.; BORGHEZAN, M.; BEM, B. P.; SILVA, T. C.; BRIGHENTI, E.; BONIN, V.; SILVA, A. L. Caracterização Vitícola de 12 Variedades Italianas (Vitis vinifera L.): no município de São Joaquim ? SC, Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 13., 2011, Santiago, Chile. Analles... Santiago, Chile: Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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25.Imagem marcado/desmarcadoMALOHLAVA, I. T. C.; SIMON, S.; VANDERLINDE, G.; BRIGHENTI, A. F.; MALINOVSKI, L. I.; MUNHOZ, B.; BRIGHENTI, E.; SILVA, A. L. Ecophysiology of ?Cabernet Sauvignon? and ?Merlot? grown at different altitudes in Santa Catarina State, Brazil. Acta Horticulturae, Bélgica, n. 1188, p. 197-204, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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26.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, G. V.; BRIGHENTI, A. F.; CIPRIANI, R.; MALINOVSKI, L. I.; MEURER, A. Z.; BORGHEZON, M.; SANDER, G. F.; BONIN, V.; BRIGHENTI, E.; SILVA, A. L. Fenologia e características físico-químicas da variedade Rebo (Vitis vinífera L.) produzida em regiões de altitude de Santa Catarina. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 12., 2011, Fraiburgo, SC. Anais... Caçador, SC: ArtGraf Design & Impressos, 2011. p. 13.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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27.Imagem marcado/desmarcadoBRIGHENTI, A. F.; CIPRIANI, R.; MALINOVSKI, L. I.; MEURER, A. Z.; CESCONETO, J. F. R.; BORGHEZAN, M.; BEM, B. P.; BONIN, V.; BRIGHENTI, E.; SILVA, A. L. Fenologia e características físico-químicas da variedade Verdiccthio (VITIS VINÍFERA L.) produzida em regiões de altitude de Santa Catarina. In: ENCONTRO NACIONAL SOBRE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 12., 2011, Fraiburgo,SC. Anais... Caçador, SC: ArtGraf Design & Impressos, 2011. p. 35.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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28.Imagem marcado/desmarcadoMALINOVSKI, L. I.; BRIGHENTI, A. F.; CIPRIANI, R.; CESCONETO, J. F.; VANDERLINDE, G.; SIMON, S.; SILVA, A. L.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. Effect of crop load per leaf area ratio on the quality of 'Merlot' and 'Syrah' grown in high altitude in Santa Catarina, Brazil. Acta Horticulturae, Bélgica, n. 1157, p. 393-398, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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29.Imagem marcado/desmarcadoBRIGHENTI, A. F.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A.; WÜRZ, D. A.; DUARTE, A. E.; BRIGHENTI, E.; MALINOVSKI, L. I.; SILVA, A. L. Effect of Different Rootstocks on Productivity and Quality of ?Cabernet Sauvignon? Grapevine Produced in High Altitude Regions of Santa Catarina State, Brazil. Acta Horticulturae, Leuven - Belgica, n. 931, p. 379-384, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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30.Imagem marcado/desmarcadoBRIGHENTI, A. F.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A.; WÜRZ, D. A.; DUARTE, A. E.; MALINOVSKI, L. I.; SILVA, A. L.; BRIGHENTI, E. Effect of Different Rootstocks on Productivity and Quality of ?Cabernet Sauvignon? Grapevine Produced in High Altitude Regions of Santa Catarina State, Brazil. In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 28., 2010, Lisboa, Portugal. Abstracts... Lisboa: ISHS, 2010. p. 721-722.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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31.Imagem marcado/desmarcadoMALINOVSKI, L. I.; ALMADA, P. C. P. A.; PANDOLFO, C.; MISZINSKI, J.; CAMPOS, C. G. C.; SILVA, A. L.; VIEIRA, H. J. Monitoramento e difusão de variáveis ambientais e índices bioclimáticos para a viticultura catarinense. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. Resumos... Bento Gonçalves, RS: EMBRAPA, 2015. p. 142
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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32.Imagem marcado/desmarcadoMALINOVSKI, L. I.; BRIGHENTI, A. F.; SILVA, T. C.; VOLTOLINI, J. A.; BORGHEZAN, M.; SILVA, A. L.; STEFANINI, M.; PORRO, D. Leaf area and leaves gas exchange of 'Sangiovese' grapevine produced in high altitude regions of Santa Catarina State, Brazil. Acta Horticulturae, Bélgica, n. 1157, p. 231-238, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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33.Imagem marcado/desmarcadoALLEBRANDT, R.; BEM, B. P.; MARCON FILHO, J. L.; MACEDO, T. A.; MAGRO, M.; BRIGHENTI, A. F.; MALINOVSKI, L. I.; RUFATO, L. Phenology of Merlot grapevine grafted to three rootstocks and grown in different ranges of altitudes in Santa Catarina State, Brazil In: WORLD CONGRESS OF VINE & WINE, 37.., 2014, Mendoza, Argentina. Anais... Mendoza, Argentina: OIV, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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34.Imagem marcado/desmarcadoMALINOVSKI, L. I.; BRIGHENTI, A. F.; BORGHEZAN, M.; GUERRA, M. P.; SILVA, A. L.; PORRO, D.; STEFANINI, M.; VIEIRA, H. J. Viticultural performance of Italian grapevines in high altitude regions of Santa Catarina State, Brazil. Acta Horticulturae, Wageningen, v. 1115, n. 1, p. 203-210, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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35.Imagem marcado/desmarcadoBRIGHENTI, A. F.; BRIGHENTI, E.; MALINOVSKI, L. I.; VANDERLINDE, G.; SIMON, S.; MUNHOZ, B.; SILVA, A. L.; PORRO, D.; STEFANINI, M. VITICULTURAL PERFORMANCE OF ITALIAN INDIGENOUS VARIETIES IN HIGH ALTITUDE REGIONS OF SOUTHERN BRAZIL In: WORLD CONGRESS OF VINE & WINE, 37.., 2014, Mendoza, Argentina. Anais... Mendoza, Argentina: OIV, 2014. (Resumos de poster)
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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36.Imagem marcado/desmarcadoMALINOVSKI, L. I.; BRIGHENTI, A. F.; SIMON, S.; FERNANDES, G. V.; BORGHEZAN, M.; VIEIRA, H. J.; PORRO, D.; STEFANINI, M.; SILVA, A. L. VITICULTURAL PERFORMANCE OF ITALIAN VARIETIES IN HIGH ALTITUDE REGIONS OF SANTA CATARINA STATE/ BRAZIL. In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 29., 2014, Brisbane, Australia. Abstracts... Brisbane, Australia: ISHS, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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37.Imagem marcado/desmarcadoMUNIZ, J. N.; SIMON, S.; BRIGHENTI, A. F.; MALINOVSKI, L. I.; PANCERI, C. P.; VANDERLINDE, G.; WELTER, J.; ZOTTO, D. D.; SILVA, A. L. Viticultural Performance of Merlot and Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.) Cultivated in High Altitude Regions of Southern Brazil. Journal of Life Sciences, Estados Unidos, v. 9, p. 399-410, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - C
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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38.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, H. J.; RICCE, W. S.; CAMPOS, C. G. C.; BLAINSKI, É.; VIEIRA, V. F.; BENEZ, M. C.; BACIC, I. L. Z.; SILVA, E.; ALMADA, P. C. P. A.; LIVRAMENTO, G.; MALINOVSKI, L. I. Caracterização edafoclimática e delimitação da área geográfica da Indicação Geográfica - Bana da Região de Corupá. In: SEBRAE. Banana da Região de Corupá - Dossiê Técnico-Cientifico. Sebrae. ed. Florianópolis, 2016. p. 11-61.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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39.Imagem marcado/desmarcadoPORRO, D.; STEFANINI, M.; CALIARI, V.; SOUZA, A. L. K.; PALLADINI, L. A.; BRIGHENTI, E.; SOUZA, E. L.; BRIGHENTI, A. F.; SILVA, A. L.; VOLTOLINI, J. A.; FELDBERG, N.; MALINOVSKI, L. I.; BORGUEZAN, M.; MUNIZ, J. N.; CIPRIANI, R. Tecnologias para o desenvolvimento da vitivinicultura catarinense: Relatório de atividades. Florianópolis: Epagri, 2016. 148 p.
Tipo: Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Epagri-Sede.
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